May 30

Salutari dragi mac addicts, dupa multe luni, a venit! Tutorialul marca Osx86 Ro de instalare a Mac OS X. Am incercat sa fac tutorialul cat mai fluid astfel incat informatiile sa fie usor de adaugat in eventualitatea in care vizitatorii siteului doresc sa fie schimbat ceva.

Desigur ca dupa acest tutorial e musai sa fac unu video, rabdare!

IMPORTANT: Cititi si articolele “Ce este OSX86?” “Ce iti trebuie?” “Ce distributie?”ย inainte de acesta! Stiu ca sunt in mica parte outdated, dar informatiile din ele tot sunt de folos.

REPET: Imaginea aceasta este doar de ORIENTARE, procesul de instalare dupa boot difera la aspect putin dar CONCEPTUL ESTE ACELASI!


Pasul 1.a/1/2 (Lost in translation)

Imediat ce va booteaza DVD-ul, o sa apara o fereastra care va intreaba in ce limba doriti sa ruleze installerul, alegeti ce vreti. Dupa ce se incarca o sa apara fereastra “Welcome to Install DVD” sau ceva asemanator (1). In continuare o sa va puna sa dati agree/accept la “license agreement” (2).

Pasul 2.b (Disk Utility)

Dupa pasul 2 o sa apara o fereastra in care trebuie sa selectati partitia pe care vreti sa instalati OS-ul. Daca nu va apare nici o partitie inseamna ca Hard Disk-ul vostru este formatat inr-un filesystem care nu este suportat de Mac sau in cel mai rau caz, nu este detectat deloc(*1). Intrati la meniul “Utilities” de sus si apasati pe “Disk Utility”


Asa arata daca va este detectat Hard Diskul, urmatorul pas este sa formatati. Eu am ales “Samsung”(care este deja formatat dar o sa il folosesc drept exemplu). Click pe “Partition”, la “Volume Scheme” alegeti cate partitii vrei sa aibe hard diskul, setati dimensiunea/numele la fiecare partitie in functie de nevoile voastre. “Format” alegeti Mac OS X Extended normal sau journaled, nu conteaza, acum click pe “Options”

Aici aveti de ales intre “GUID Partition Table” si “Master Boot Record”, care este diferenta? GUID este formatul standard folosit de Mac si vine cu cateva avantaje care nu o sa le specific aici. Master Boot Record este formatul folosit de windows, deci daca aveti Windows instalat pe o partitie si vrei OS X pe cealalta sariti peste formatul hdd-ului. Daca doriti sa instalati ulterior Windows pe alta partitie al acelui hard disk trebuie sa alegeti MBR deoarece Windows install CD/DVD nu detecteaza partiile GUID sau altele. Este recomandat sa instalati OS X pe un HDD propriu, sa nu se complice lucrurile mai tarziu. Pe scurt daca instalati OS X pe un HDD unde nu planuiti sa aveti Windows instalat, selectati GUID.

Pasul 3 (Customization)

In functie de distributia voastra de OS X, aceasta fereastra o sa va ofere o varietate de drivere/programe/fixuri. Aici este o chestiune de hit and miss(incercare si esec) cum e aproape tot procesul de instalare OS X. Trebuie sa stiti cu exactitate care sunt componentele voastre hardware, eu personal recomand, daca e prima oara cand instalati OS X si habar nu aveti ce si cum merge cu exactitate pe sistemul vostru, instalarea strictului necesar Kernel/Chipset/Internet/Fixuri pe care le considerati necesare. Video/Audio & Others pot fi descarcate/instalate ulterior.

9 Responses to “Tutorial de instalare Osx86ro!”

 1. GABBO Says:

  Iar daca pe unele sisteme AMD observati ca interfata OSX-ul merge ciudat sau a inghetat, bootati in Safe Mode (comanda -x din bootloader), apoi intrati in System > Library > Extensions si stergeti kext-urile “Applethermal”, “Thermo”, “IntelCPUPowerManagement”. Dati restart si… cam atat.

  Ca driver bun pentru placile video, va recomand cu caldura “NVEnabler 0.1” (32bit), sau “NVEnabler 64” (64bit – in general pentru OSX Snow Leopard).

  Si tot pentru AMD, la kernel selectati “Voodoo Kernel” (si nu mai selectati altul inafara de acesta), insa e obligatoriu sa selectati la instalare si kext-ul “Seatbelt”, altfel veti avea kernel panic.

  Ah, si bineinteles, daca vreti sa instalati Mac OS X pe AMD, aveti grija sa cautati un DVD “Intel/AMD”, altfel nu aveti sanse de izbanda.

  Spor la treaba!

 2. GABBO Says:

  *Se pare ca nu am buton de edit*

  Ca tot o tin cu AMD-ul (eu am avut sistem AMD cu Macos, acum am scapat de chin, mi-am luat un Macbook Pro), ca sa nu va fie cautarea prea chinuitoare, ve recomand urmatoarele distro-uri:

  OSX Tiger: JAS 10.4.8 Intel/AMD
  OSX Leopard: iPC 10.5.6 PPF 5, sau iDeneb 10.5.8 Intel/AMD
  OSX Snow Leopard: Hazard 10.6.2 AMD Patched

  Le gasiti la “pirat” sau la “demon” [you now what I’m saying? (;].

 3. vmn Says:

  de o sapt ma chinui cu toate variantele de osx86 pentru laptopul meu, insa nu ii prea pot da de cap. Idenebul se pare ca merge cel mai bine, insa am probleme pentru ca nu stiu ce drivere sa ii instalez si ce nu.am placa de sunet un realtek acl272, am gasit driver pe ensanelymac insa cand il instalez si ii dau restart imi apare semnul de interzis pe mar si nu imi mai porneste sist. Daca dau detaliile calc meu, e cineva dispus sa ma indrume spre cele mai bune drivere please? Dau o lada de bere sau un vin mai bun ๐Ÿ™‚

 4. Eddi. Says:

  @VMN, te rog sa bootezi cu flagul -v si sa faci poza la textul unde ramane blocat, sa stim exact la ce primesti eroare. Poti incerca dupa sa bootezi cu -v -f, poate ai noroc si merge asa.

  Explicatie rapida: -v = verbose mode, arata detaliat bootul, -f = force load kext, incarca fortat fiecare kext in folderul “extensions” -x = safe mode boot, incarca doar kexturile necesare pornirii sistemului

 5. octav24din24 Says:

  salut, vreau si eu o versiune de 10.6.x pt amd ,dar una care sa fie buna …. hazard nu’mi merge ๐Ÿ˜ conf : amd quad core , ati hd4650 video .

 6. octav24din24 Says:

  gabbo zimi si mie de unde sa iau Hazard 10.6.2 AMD Patched ..:-ss (y!m : octav24din24) ..pls ajuta-ma si pe mine…

 7. Eddi. Says:

  @Octav24, citeste ultimul articol [ http://osx86.2xstudio.com/?p=337 ] Era aceea a hackintoshului a apus, acum e vanilla install noua metoda ๐Ÿ™‚

 8. altexa Says:

  sal as vrea si eu sa ma ajute cineva sa instalez snow leopard 10.6.6i by hazard ,eu am un leptop sony vaio intel core i3 CPU330,Q2.13GH2 ATI HD 5650 4GB RAM 500GB HARD DACA ma putei ajuta ..ce trebuie sa fac id meu de yahoo este surpanu_alexandru@yahoo.com

 9. Andreas Says:

  Am si eu o problema am pus pe lap iDeneb iar la -v imi spune ca Failed to load…..com.apple.driver.ApplePS2Controller. Multumesc

Leave a Reply

"design by 2xstudio - code based on itheme by n.design"